10 intrebari care te pregatesc pentru orice mutare in casa noua
Fiecare mutare rezidentiala incepe cu o decizie importanta: angajezi o firma de mutari sau te muti singur? Acest ghid te va ajuta sa te hotarasti.
Pe scurt
Mutare in casa noua DIY
Daca alegi sa te muti singur, vei impacheta articole, le vei incarca in propriul vehicul sau intr-un camion inchiriat si apoi vei descarca totul la destinatie. Aceasta varianta poate fi ieftina daca ai deja un vehicul incapator sau daca poti imprumuta unul. De asemenea, va trebui sa nu nu te muti prea departe de actuala locuinta. O mutare in casa noua in regim DIY poate deveni complicata si chiar costisitoare daca nu beneficiezi de ajutor gratuit sau te deplasezi pe distante lungi.
Argumente Pro
- Ai control asupra fiecarui aspect
- Costa mai putin decat sa angajezi o firma de mutari
- Te muti cand poti/vrei tu
Argumente contra
- Muncesti mult mai mult decat daca ai angaja pe cineva
- Ai cheltuieli suplimentare cu aprovizionarea cu materiale de protectie si inchirierea vehiculului pentru transport
- Poate dura mult mai mult decat te astepti
Mutare in casa noua cu o firma specializata
Companiile profesionale de mutare se pot ocupa de tot, inclusiv de ambalarea cutiilor, mutarea articolelor din punctul A in B si de despachetarea si pozitionarea bunurilor in noua ta casa. Poti economisi din costuri impachetandu-ti singur obiectele. Dar daca lasi totul in sarcina profesionistilor, eviti stresul si efortul asociate instalarii in noua locuinta.
Argumente Pro
- Mai putina munca decat te muti singur
- Firma duce tot greul
- Bunurile iti sunt asigurate
Argumente contra
- Unele companii nu ofera un calendar flexibil de mutare
- Ai mai putin control asupra modului in care decurge mutarea
- E mai scump decat sa te muti singur
Sunt sanse sa te confrunti cu aceasta dilema imediat cum te-ai decis pentru o mutare in casa noua. Oare ar trebui sa angajezi profesionisti sau te vei descurca sa te muti singur? Iata 10 intrebari pentru a te ajuta sa alegi varianta care se potriveste cel mai bine nevoilor, asteptarilor si, desigur, bugetului tau.
1. Cat de departe te muti fata de actuala adresa?
Acesta este principalul factor care va determina modul in care abordezi intreaga mutare in casa noua.
Distanta scurta
Indiferent daca te muti peste drum, in alta parte a orasului sau intr-un oras nou, care se afla la maxim 30 de km fata de unde stai acum, mutarea poate fi considerata la distante scurte.
In cazul acesta, poti alege sa inchiriezi un camion (sau sa imprumuti un vehicul de la un amic) si sa iti rogi prietenii sa te ajute sa impachetezi lucrurile. Dupa ce ai incarcat inclusiv piesele de mobilier grele din casa, vei transporta depacheta si aranja totul in noua ta locuinta.
Distanta lunga
Ar trebui sa angajezi o firma de mutari atunci cand e vorba de distante lungi? Categoric. Sa conduci singur un camion/vehicul mare, inchiriat cu ziua, pe multe zeci sau sute de km nu e deloc o idee buna, mai ales pe drumurile proaste din Romania.
Asadar, daca noua destinatie de domiciliu este situata departe de actuala, la nivel national sau international, fa alegerea rezonabila si investeste in serviciile unor profesionisti.
2. Cat de multe si cat de grele sunt obiectele de mutat?
Acum, ca stii cum decizia iti poate fi determinata de distanta la care te muti, sa aruncam o privire la un alt factor important. Iata cum numarul si masa obiectelor agrenate in aceasta mutare in casa noua inclina balanta intr-un fel sau altul.
Greutate mica/ obiecte putine
Daca e vorba doar de mutarea continutului unei singure camere sau a unei singure piese de mobilier, ar trebui sa poti face asta pe cont propriu … cu conditia sa o faci la distanta mica. In majoritatea cazurilor, mutarea incarcaturilor mici pe distante mari este efectuata mai bine de transportatori profesionisti.
Muti intreaga casa
Daca doresti sa muti toate obiectele dintr-un apartament sau dintr-o casa (bineinteles, dupa ce le-ai inventariat si te-ai debarasat de cele de care nu vei mai avea nevoie), atunci ar trebui sa faci ceea ce are sens. Sa angajezi o companie care va prelua toate grijile de mutare in casa noua de la tine.
3. Muti OBIECTE SPECIALE?
Chiar si atunci cand ai luat in considerare distanta si numarul de articole pe care le muti, uneori dilema poate fi departe de a fi rezolvata. Ai de transportat vreun articol de specialitate? Astfel de obiecte sunt un factor de risc si pot transforma o simpla mutare in casa noua intr-o afacere costisitoare.
Iata ce inseamna obiecte speciale:
4. Cat TIMP ai pentru aceasta mutare in casa noua?
Da, timpul este crucial:
Ai putin timp
Sa presupunem ca ai numai o saptamana sau mai putin pentru a-ti inventaria toate obiectele, scapa de cele pe care nu le vei mai folosi vreodata, cumpara toate materialele de ambalare necesare, dezasambla mobilierul si impacheta lucrurile de mutat. In acest caz, sansele sunt ca nu vei ajunge la timp. Solutia e sa angajezi o firma de mutari.
Ai timp suficient
De regula, 3 saptamani sau mai mult ar trebui sa fie suficient timp pentru a-ti pregati si efectua o mutare Do-It-Yourself. Nu uita ca, pentru a fi gata inainte de mutare, este posibil sa ai nevoie de ajutoare (adica prieteni cu timp disponibil).
Desigur, fa o lista de verificare detaliata pentru a-ti utiliza cat mai eficient timpul ramas.
5. Ai AJUTOR la impachetat si mutat?
Fara indoiala, cel mai bun caz este atunci cand ai prieteni loiali care sa te ajute sa-ti impachetezi lucrurile si sa cari obiectele mari si grele din casa ta.
Mutare in casa noua fara ajutorul nimanui
Nu uita ca o mutare in casa noua nu poate sa fie efectuata de o singura persoana. Chiar daca ai destul timp pentru a-ti impacheta lucrurile pe indelete, in ziua mutarii vei avea nevoie de mai mult decat de perechea ta de maini pentru a finaliza totul. Daca nu te vei putea baza pe prietenii tai pentru ajutor, atunci este mai rational sa angajezi lucratori profesionisti.
Cu sprijinul prietenilor
Este grozav daca prietenii tai vor fi acolo pentru tine. Impreuna, e posibil reusiti o mutare in casa noua de succes. Cu toate acestea, chiar si atunci cand ai forta de munca asigurata, nu uita sa iei in calcul toti factorii de mai sus.
6. Este PRIMA MUTARE in casa noua?
Acesta este un detaliu de baza. Experienta nu este ceva ce poti obtine peste noapte – mai degraba, este ceva ce castigi cu ani de practica in timp ce lucrezi intr-un anumit domeniu.
Te muti pentru prima data
Daca este prima oara cand iti schimbi locuinta, vei avea nevoie de o buna planificare si o doza serioasa de efort. Stii cum sa dezasamblezi partial piesele mari de mobilier pe care le iei cu tine? Ai rabdare sa impachetezi totul in folie cu bule si alte materiale de protectie?
Daca nu ai nicio idee despre ce este o lista de verificare si nici nu te pricepi la tot felul de scule de bricolaj, atunci ar fi mai bine sa incredintezi aspectele mutarii unei firme de specialitate.
Nu esti la prima mutare in casa noua
Daca te-ai mutat inainte (cu succes), atunci ar trebui ca experienta pe care ai castigat-o atunci sa tea jute sa o poti face din nou. Asadar, experienta zero inseamna ca e intelept sa angajezi o firma de mutari, iar o oarecare experienta sugereaza ca poti sa te muti si pe cont propriu.
7. Ai mai condus un CAMION sau o autoutilitara?
Sa nu apelezi la serviciile unei companii profesionale de mutari nu inseamna doar sa ca iti vei impacheta lucrurile singur. O mutare in casa noua include si transportul efectiv al bunurilor, ceea ce inseamna practic ca va trebui sa inchiriezi un camion sau alt vehicul autoutilitar de dimensiunea potrivita si sa il conduci pana la noua casa sau apartament.
Este OK sa faci asta singur daca te muti in acelasi oras sau intr-o localitate din apropiere. Dar sa conduci un vehicul mare prin intreaga tara este ceva complet diferit – un efort riscant pentru care esti, cel mai probabil, complet nepregatit.
8. Esti convins ca te poti muta in SIGURANTA?
Poate fi destul de dificil sa decizi daca te muti singur sau daca vei apela la profesionisti. Uneori, raspunsul este prea evident: intreaba-te, stii de ce este nevoie pentru a garanta siguranta bunurilor si persoanelor in timpul mutarii?
Accidente
Cum te vei asigura ca nimeni nu este ranit in vreun fel? Reține ca animalele de companie si copiii mici pot fi destul de imprevizibili in ceea ce priveste comportamentul si acțiunile lor. Tine-i departe de acțiunea de ambalare si transport.
Pagube materiale
Ce masuri de siguranța vei lua pentru a preveni daunele materiale, cum ar fi pardoselile zgariate, pereții razuiti sau deteriorarea ramelor de la usi?
Obiecte deteriorate
Daca o cutie de carton grea se rupe sub propria greutate, e foarte probabil ca orice se afla in interior se va deteriora. Unele piese de mobilier grele pot fi scapate sau manipulate neglijent si asta poate duce, de asemenea, la deteriorarea lor. Iata unde profesionistii sunt esentiali pentru o mutare in casa noua. Firma de mutari pe care o angajezi detine lucratori experimentati, materiale adecvate si iti ofera polita de asigurare completa pentru bunurile tale.
9. Cum reactionezi la STRES?
Poate ca cea mai neglijata intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este: esti dispus sa treci prin tot stresul organizarii si realizarii unei mutari?
Stresul la mutare in casa noua e mai mare decat crezi.
Sunt multe cauze la mijloc – banii castigati din greu sau bunurile acumulate in mult timp sunt expuse riscului de pierdere/deteriorare. Stii ca vei avea multe de rezolvat intr-o perioada scurta de timp. In plus, probabil ca iti faci griji ca cineva s-ar putea rani manipuland obiecte atat de grele si voluminoase.
Daca esti genul de persoana care face fata stresului mai bine decat majoritatea oamenilor, atunci poti incerca sa te muti singur, fara niciun fel de asistenta profesionala. Adesea insa, stresul mutarii iti poate da viata peste cap si chiar afecta serios sanatatea. Cand stii ca nu te impaci cu anxietatea prea bine, ar fi bine sa cauti o companie de mutari cu servicii complete, care sa se ocupe de tot.
10. Care este BUGETUL tau pentru mutare?
Cand ai un buget restrans, probabil ca primul tau gand va fi ca o mutare pe cont propriu costa mai putin decat printr-o firma specializata. Dar lucrurile nu sunt niciodata atat de simple.
Te muti singur
O mutare in regie proprie poate fi optiunea mai ieftina numai daca te muti local, la distanta mica, daca dispui de forta de munca necesara (prieteni, rude, vecini) si daca nu muti niciun articol mai special. Pentru a face lucrurile si mai complicate, va trebui sa iei in calcul costurile ascunse – pentru asigurare, materiale de ambalare, combustibil etc. Astfel de cheltuieli suplimentare pot dubla sau chiar tripla estimarea ta initiala.
Cere o oferta gratuita pentru viitoarea ta mutare
Recapituleaza factorii enumerati pana acum si cugeta daca are mai mult sens sa angajezi o firma sau sa actionezi individual. Fiecare schimbare de adresa este o provocare unica si esti singurul care stie ce optiune ti se potriveste mai bine.
Comenteaza