Mobila veche nu se arunca la gunoi si nu se depoziteaza nici in spatele blocului, in ideea in care va veni cineva s-o ia. Pentru ca nu vine nimeni. Mai mult, daca esti surprins de camerele de luat vederi sau de echipajele de politie, risti si amenzi usturatoare. Vom incerca sa rapundem la intrebarea unde arunc mobila veche si altele precum cum scapi de o canapea stricata, de un pat rupt sau o biblioteca uzata? Iata ce este de facut!

Colectare mobila selectiva

Cum scap de mobila veche?

S-a stricat canapeaua? Poate s-au rupt niste arcuri sau chiar materialul textil, poate s-au defectat anumite componente sau pur si simplu te-ai săturat de ea și vrei sa cumperi una noua. La fel se poate intampla cu patul, dulapul, biblioteca, – practic cu orice obiect de mobilier pe care il ai in locuinta. Insa, indiferent de motivele pentru care doresti sa scapi de ele, cateva sfaturi pentru debarasarea obiectelor de mobilier nu-ti vor strica niciodata.

În primul rând, un sfat ar fi sa te gandesti de doua ori inainte de a te decide sa te desparti de o piesa de mobilier. Cele din lemn, pal sau MDF, vechi dar in stare buna, pot fi reconditionate si pastrate ca obiecte de artă, căci odată cu trecerea timpului ele vor deveni din ce în ce mai valoroase.

O alta varianta ar fi sa le dai o noua intrebuintare. De exemplu, sertarele de depozitare ale patului pot fi folosite pentru pastrarea uneltelor si a sculelor din boxa, in timp ce tablia poate fi transformata intr-o masa de lucru in garaj. La fel, un scaun din lemn poate deveni suport pentru ghivece cu flori.

Insa, in cazul in care nu-ti mai doresti obiecte vechi in casa, mobila de care vrei sa scapi nu se aruncă! Singura varianta pe care ti-o permite legea este s-o reciclezi. O poti duce la o fabrica unde ar putea fi transformată în cherestea sau, mai simplu, poti apela la serviciile unei firme de mutari care se ocupa, printre altele, si cu debarasarea obiectelor de care nu mai ai nevoie.

Unde arunc mobila veche?

Obiectele de mobilier uzate nu se arunca la tomberon si nici nu se abandoneaza la colt de strada pentru ca nu-ti permite legea. Iar daca le lasi, totusi, pe domeniul public, amenzile pornesc de la cateva mii de lei in sus. La fel si daca arunci moloz sau aparatura electronica sau electrocasnica.

Trebuie sa stii ca abandonarea deseurilor este interzisa si pedepsita potrivit legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare. Mai precis, legea spune că abandonarea deseurilor pe spatiul public se pedepseste cu amenda intre 3.000 și 6.000 lei pentru persoanele fizice. Persoanele juridice platesc mult mai mult, și anume între 20.000 și 40.000 lei. În plus, cei care aruncă deseuri la intamplare, ilegal, sunt obligati sa curete zona si sa plateasca, pe langa amenda, și costurile de eliminare a gunoaielor.

Ce-i de facut în această situație, când ai de aruncat ceva greu și voluminos? Te poti adresa unei firme specializate in debarasare mobila veche. Dacă nu stiai, află că acestea iti pun la dispozitie si astfel de servicii de colectare a obiectelor de mobilier de care doresti sa scapi.

Acceseaza programul „Rabla pentru mobilier”

Din ce in ce mai multe magazine de mobila sunt dispuse sa-ti primeasca piesele uzate, de care vrei sa scapi, in schimbul unor vouchere de reduceri sau discount-uri. Practic, daca achizitionezi mobila noua, o poti da pe cea veche la schimb si ai reducere un anumit procent.
De exemplu, un mare retailer suedez a anuntat in toamna lui 2020 lansarea unui program prin care doreste sa cumpere de la clienti mobilier pe care, ulterior, il va revinde in magazinele sale sub forma de produse second-hand. In schimbul acestor produse, clientii vor primi vouchere a caror valoare depinde de gradul de uzura a articolelor de care vor sa scape. Ideea a fost preluata si de anumite magazine romanesti. Motiv pentru care atunci cand vrei sa cumperi mobila noua, recomandat e sa intrebi daca ti se ofera si acest serviciu.

Reconditioneaza si reutilizeaza

Cu alte cuvinte, incearca sa repari mobila veche si uzata in asa fel incat s-o poti folosi in continuare. Acest sfat se aplica mai ales in cazul in care tii foarte mult la un anumit obiect. Poate l-ai primit cadou de la cineva drag, poate l-ai primit chiar mostenire de la bunici sau parinti, poate este o piesa foarte valoroasa tocmai fiind extrem de veche. Daca ti-e foarte greu sa te desparti de ea, apeleaza cu incredere la serviciile unei firme de reconditionari mobila sau cauta un tamplar priceput.
Reconditionarea obiectelor de mobilier vechi presupune transformarea radicala a acestora prin slefuire, vopsire, lacuire, prin inlocuirea anumitor componente si accesorii. In general, evaluarea este gratuita.

Apeleaza la servicii de depozitare

Tii foarte mult la biblioteca ta cea veche, dar in acelasi timp esti si foarte constient de faptul ca trebuie sa-ti cumperi mobila noua in living. Ce e de facut? Pentru ca nu te-nduri s-o donezi, s-o vinzi sau, mai rau, s-o arunci. Nu-i nici o problema! Pana te hotarasti ce sa faci cu vechiturile, le poti stoca temporar in spații de depozitare speciale.
De exemplu, Hauler iti pune la dispozitie containere cu o capacitate maxima de 40 mc, dar si boxe cu o capacitate de pana la 50 mc. Fiecare unitate de depozitare este dotata cu camere de supraveghere video 24 de ore din 24, detectoare de fum si sisteme performante de alarmă. Mai mult, bunurile tale sunt asigurate – oferim o polita in valoare de 60.000 euro care este inclusa in pret – iar contractul, pe termen lung sau scurt – este foarte flexibil.

Cauta o firma de colectare mobila veche

In cazul in care piesele de mobilier nu mai pot fi salvate și, practic, nu ai ce recondiționa, apeleaza cu incredere la serviciile noastre de debarasare. Iată  cum trebuie să procedazi, pas cu pas:

Firma de colectare mobila preiau o canapea

Primim solicitarea

Daca vrei sa scapi de mobila veche, contactează-ne. Colectam de la scaune de sufragerie si etajere, pana la mese, dulapuri si biblioteci aflate in orice stadiu de uzura. Ai posibilitatea de a ne trimite o solicitare online sau de a vorbi cu un operator la telefon. Insa, indiferent de varianta pe care o alegi, va trebui sa ne oferi cateva informatii: numele tau, telefonul, adresa de mail, adresa de preluare a obiectelor și, evident, va trebui sa ne spui despre ce piese de mobilier este vorba.

Transmitem ofetrta de pret

Informatiile primite de la tine vor fi procesate, iar in cel mai scurt timp iti vom trimite pe mail o oferta de pret. Aceasta variază in functie de distanta pe care trebuie s-o parcurgem pana la tine acasa, de numarul de membri ai echipei de relocare, de volumul obiectelor de mobilier, de timpul pe care trebuie sa-l alocam relocării, etc.

Stabilim intalnirea

Dupa convorbirea telefonica, stabilim de comun acord data cand putem veni la tine acasa. Trebuie sa stii ca evacuarea se poate produce si in regim de urgenta.

Preluam obiectele

Urmatorul pas constă in preluarea efectiva a pieselor de mobilier. Le vom demonta in asa fel incat sa le putem transporta in siguranta, fara a produce vreo paguba colaterala. Un dulap, de exemplu, este demontat pentru a incapea pe usa, pe scari sau in lift. In acest fel, pastram linistea, curatenia si nu distrugem alte bunuri de valoare din locuinta ta sau din imobil.

Reciclam ecologic

Hauler garanteaza reciclarea ecologica sau repunerea in circuitul de mobila second-hand a obiectelor colectate. Daca acestea nu mai pot fi salvate, ele sunt sortate si predate operatorilor certificati in reciclare.